Savjeti - interijeri

savjet drvene povrsine savjet unutarnji zidovi savjet metalne povrsine savjet hidroizolacija savjet izravnavanje podova

SUSTAVI ZAŠTITE UNUTARNJIH ZIDOVA

Dekoracija i zaštita unutarnjih zidova bojama otpornima na suho trljanje: Poliflor extra, Poliflor i Megapol

Područje primjene:
Zaštita i dekoracija slabije opterećenih unutarnjih zidova i stropova (zidova koji nisu izloženi prljanju, polijevanju i mehaničkim opterećenjima).

Opći naputak:
Unutarnje zidne boje Poliflor extra, Poliflor i Megapol, koriste se za ličenje zidova u novogradnjama i za održavanje (ponovno ličenje) starih zidova. Namijene su za primjenu po sistemu «uradi sam». Svi ovi proizvodi dostupni su u širokoj paleti nijansi (CHROMOMIX ton karta), koje se mogu dobiti nijansiranjem u trgovinama. Ručno nijansiranje u «kućnoj radinosti» moguće je vršiti primjenom Chromotint koloranata. Ove boje ne mogu se održavati pranjem pa ih nije uputno koristiti u prostorijama gdje postoji veća mogućnost prljanja i polijevanja vodom. Zbog visokog sadržaja prirodnih mineralnih punila, ove boje se odlikuju visokom paropropusnošću, tako da podržavaju zdravu mikroklimu prostora. Odlikuju se i vrlo niskim sadržajem organskih komponenti.

Priprava podloge:
Podloga mora biti čvrsta, čista i suha.

Impregniranje:
Pripremljenu podlogu impregnirati Poliflor impregnacijom, Chromofas impregnacijom ili Fasadex SN vezom. Nanijeti jednom kistom i pustiti da se suši 4-5 sata.

Dorada zida:
Manja oštećenja sanirati Poliflor kitom (gotovom disperzijskom masom) te Nivelitom Z ili Nivelitom V (masama u prahu).

Završno ličenje:
Za podloge gips-kartonskih ploča i druge podloge s izraženim neujednačenostima najbolje je upotrijebiti visokopokrivnu boju Poliflor extra. Poliflor se odlikuje visokom bjelinom (za vrlo čiste nijanse), dok je Megapol pogodan za ekonomično ličenje novih podloga i obnavljanje starih naliča unutarnjih boja.

Dopunski primjenski naputak:
Često se postavlja pitanje o potrebi impregniranja unutarnjih zidova. Naša je preporuka da se novi zidovi koje se prvi put liče obavezno impregniraju. Impregnirati treba i zidove koji se zaglađuju (kako bi se ujednačila upojnost zaglađenih dijelova i ostatka zida). Međutim, ukoliko je podloga zdravi i čvrsti stari nalič disperzijske boje umjerene uponosti, impregniranje nije potrebno; svakim ponovnim ličenjem (obnavljanjem) povećava se debljina sloja na zidu. Kada se dosegne kritična debljina dolazi do mjestimičnog pucanja i ljuštenja. Zbog toga preporučujemo da se stari naliči na kojima su se pokazale pukotine i počeci ljuštenja potpuno ostružu sa zida prije ličenja.

Sanacija i zaštita unutarnjih zidova i stropova na kojima je došlo do razvoja plijesni

Opći naputak:
Crnilo na zidovima kupaonica, kuhinjama, iza ormara, ispod tapeta, uz prozore i iza namještaja nije samo estetski problem, nego i opasnost za zdravlje. Mikroorganizmi se množe svugdje gdje je vlažnost zraka dovoljno visoka. Za rast plijesni potrebne su vlaga, toplina i hranjiva organska podloga. Ovisno o temperaturi, odlučujući faktor je sadržaj vlage u zraku. Kad RVZ dostigne vrijednost 80 % imamo optimalne uvjete za razvoj i rast plijesni. To je najčešće slučaj kod trajno vlažnih mjesta u kutovima zidova u kupaonicama, kuhinjama i sl.. Vrijednost RVZ raste i iznad 60 % ukoliko se prostorije ne provjetravaju, budući da u prostorijama u kojima živimo imamo dodatni unos vodene pare. Plijesni rastu najčeće na mjestima gdje imamo nedovoljnu cirkulaciju zraka: u kutovima prostorija te iza namještaja koji je smješten uz zidove. Najproblematičnije su negrijane prostorije. U njima se stvara plijesan, unatoč pojačanom provjetravanju.

Sanacija podloge:
Kistom nanijeti Poliflor fungistop, otopinu fungicidnog sredstva, tako da što bolje prodre u podlogu. Njena uloga je uništiti micelije plijesni duboko u porama podloge. Pustiti da se suši cca 12 sati. U težim slučajevima, postupak možete ponoviti, tj. još jednom nanijeti impregnaciju kako bi bili sigurni da su plijesni potpuno uništene. Impregnaciju ne nanositi samo direktno na zaražena mjesta, nego i na šire područje „zdravog“ zida kako bi bili sigurni da je plijesan potpuno uklonjena.

Priprava podloge:
Mrtve ostatke plijesni odstraniti s površine zida struganjem ili četkanjem, a zatim površinu otprašiti. Jako upojne podloge ili podloge vrlo neujednačene upojnosti impregniramo (po potrebi) Poliflor impregnacijom. Neravnine i eventualna oštećenja na zidu izravnati Poliflor kitom.

Završno ličenje:
Na tako pripremljenu podlogu potrebno je krznenim valjkom nanijeti dva sloja fungicidne boje Poliflor green. Za nanošenje boju treba razrijediti s 5-10 % čiste vode. Međuslojni interval je 4- 6 sati. Ovako izvršena zaštita može trajati i više godina. Ukoliko se radi o zidovima koji se stalno izloženi polijevanju vodom, pojačanoj kondenzaciji vodene pare ili ih je potrebno prati i dezinficirati (zidovi oko bazena, laboratoriji, bolnice, prostorije prehrambene industrije i sl). preporučujemo završno ličenje Chromopalom FF, koji zadržava fungistatično djelovanje i u ovakvim ekstremnim uvjetima eksploatacije.

Dopunski primjenski naputak:
Pri nanošenju Poliflora fungistop i Poliflora green obavezno koristiti osobna zaštitna sredstva (naočale, rukavica i radno odijelo).
Nije preporučljivo sa zida strugati plijesni prije sanacije Poliflorom fungistop. Naime, struganjem još žive spore plijesni mogu dospjeti u okoliš i kontaminirati okolne površine i hranu.
Utrljavanje Poliflora fungistop četkom u zid je najefikasniji i najsigurniji način sanacije zidova zahvaćenih s plijesni. Sredstva koja se na zid nanose raspršivanjem nose zdravstveni rizik zbog mogućnosti udisanja aerosola i nekontroliranog širenja sitnih kapljica.
Ponekad su uzrok povećane kondenzacije vodene pare na pojedinim mjestima i provlaživanja zidova konstrukcijske prirode: nepravilno izvedena toplinska izolacija (tzv. «hladni mostovi»), oštećenja na vanjskom zidu itd. U tom slučaju je za trajno riješenje problema najbolje potražiti savjet stručnjaka.
Poliflor green ispitan je na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Na temelju rezultata ispitivanja, dato je mišljenje da je boja neotrovna za ljude i životinje i može se koristiti za zaštitu zidova koji dolaze u dodir s hranom.
Poliflor green može se nijansirati na prodajnim mjestima u pastelne nijanse (prema CHROMOMIX ton-karti).

Kako izbjeći pojavu plijesni?
Najprije treba pronaći uzrok plijesni: Da li se prostorija dovoljno provjetrava? Da li je vlažnost zraka konstantna? Da li je toplinska izolacija građevine ispravno izvedena? Da li je vanjski zid oštećen? Često je potrebno potražiti savjet stručnjaka.
Nove građevine potrebno je s početkom prve sezone grijanja što je moguće više zagrijavati i provjetravati. U njima je naime vlažnost zraka povišena.
Namještaj po mogućnosti ne postavljati uz vanjske zidove. Ukoliko ovo ne možemo izbjeći, namještaj s velikim stražnjim površinama postaviti nešto dalje od zida, kako bi zrak mogao cirkulirati.
Dobro provjetravati! Više puta dnevno, svakih tri do četiri sata, prozor nekoliko minuta širom otvoriti. Dulje provjetravanje vršiti samo ljeti, budući da zimi može dovesti do hlađenja zidova, što izaziva kondenzaciju vodene pare.
Prostorije na sjevernoj strani kuće u zimskom razdoblju nešto jače grijati.
Vlažne prostorije, na primjer kupaonice nakon tuširanja ili nakon vješanja rublja, odmah provjetravati.

Sanacija vodenih i nikotinskih mrlja na zidovima

Opći naputak:
Vodene i nikotinske mrlje (i druga onečišćenja topiva u vodi) na zidovima i stropovima preslikavaju se („probijaju“) preko svježe nanešenog naliča disperzijske boje. Poliflor purolit je pokrivni osnovni premaz koji blokira vodene i nikotinske mrlje, čađu i sl. Proizveden je na osnovi akrilne smole u organskom otapalu. Odlikuje se brzim sušenjem (cca 1 h) i blokiranjem mrlji, nakon čega se čitava površina može ličiti disperzijskim bojama.

Priprava podloge:
Podloga mora biti čvrsta i suha. Labave stare naliče ostrugati do zdrave podloge. Otprašiti.

Sanacija mrlja:
Poliflor purolit nanosi se kistom ili krznenim valjkom na područje zahvaćeno mrljom ili na cijelu površinu. Uglavnom je boju dovoljno nanijeti jedan put, ali u težim slučajevima može se nanijeti dva do tri puta.

Završno ličenje:
Nakon sanacije vodenih i nikotinskih mrlja, površina se može završno ličiti Megapolom, Poliflorom, Poliflorom extra, Poliflorom perivim ili bilo kojom drugom bojom za unutarnje radove.

Dopunski primjenski naputak:
Površine sanirane Poliflorom purolit mogu se zaglađivati kitovima.
U slučaju djelomične sanacije površine, ostali dio površine impegnirati odgovarajućom impregnacijom (Poliflor impregnacija, Fasadex SN veza).

Zaštita i dekoracija unutarnjih zidova bojama otpornima na pranje, Poliflor perivi i Megapol plus

Područje primjene:
Zaštita i dekoracija jače opterećenih unutarnjih zidova i stropova u prostorijama kao što su kuhinje, kupaonice, hodnici, dječje sobe i sl.

Opći naputak:
Poliflor perivi spada u skupinu boja otpornih na pranje (klasa 2. po EN 13300), što znači da se površine zaštićene ovom bojom mogu prati vodom i vodenim otopinama detergenata. Njegova prednost je i vrlo široki izbor tonova (pastelnih i dubokih) prema CHROMOMIX ton.karti, koji se mogu dobiti nijansiranjem na prodajnim mjestima. Megapol plus je ekonomična unutarnja periva boja (klasa 3. po EN 13300), visoke pokrivnosti, ali nešto slabijeg izbora tonova (mogu se dobiti pastelni i srednje duboki tonovi).

Priprava podloge:
Podloga mora biti čvrsta, čista i suha.

Impregniranje:
Pripremljenu podlogu impregnirati Poliflor impregnacijom ili Fasadex SN vezom. Nanijeti jednom kistom i pustiti da se suši 4-5 sata.

Dorada zida:
Manja oštećenja sanirati Poliflor kitom (gotovom disperzijskom masom) te Nivelitom Z ili Nivelitom V (masama u prahu) .

Završno ličenje:
Jače opterećene unutarnje zidove (kuhinje, kupaonice i sl.) ili ukoliko želimo postići vrlo intenzivne tonove, ličiti Poliflorom perivim. Za umjereno opterećene zidove (hodnici, javni prostori i sl.) ličiti Megapolom plus.

Dopunski primjenski naputak:
Ukoliko ličimo perivom bojom u intenzivnim tonovima, pranjem zaprljanih mjesta može doći do nastajanja mrlja (flekova) uslijed površinskog skidanja pigmenata. Zboga toga za ličenje zidova jače izloženih prljanju preporučujemo odabir svijetlih (pastelnih) tonova;

 

Pripreme prije ličenja unutarnjih zidova

Da li je potrebno impregnirati unutarnji zid?
Impregnacija ima funkciju da smanji i ujednači upojnost podloge. Izrazito upojne podloge «povući» će tekuću fazu iz boje. Boja se neće moći ravnomjerno nanositi, tj. valjak i kist će „zapinjati“ i završni izgled filma će biti neujednačen s vidljivim preklopima valjka i još vidljivijim prijelazima valjak –kist. Nasuprot tome, ukoliko je podloga potpuno neupojna (i glatka), valjak i kist će „kliziti“ po površini ostavljajući vrlo tanki nanos boje, tako da će pokrivnost suhog filma biti slabija. Osim toga, kod neupojnih podloga premaz nema gotovo nikakvu mogućnost da prodre i usidri se u porama i kapilarama podloge. Zbog toga će i prianjanje premaza na podlogu biti slabo.

U kojim slučajevima je impregniranje potrebno?
1) Impregnacija je potrebna uvijek kada zid bojimo prvi put. Bilo da se radi o podlogama vapnenih i vapneno-cementnih produžnih žbuka, gips-kartonskih ploča ili neožbukanim betonskim podlogama, impregnacija prije prvog bojenja obavezno je potrebna. Sve ove podloge imaju povećanu, a u pojedinim slučajevima i neujednačenu upojnost te eventualno površinski sloj prašine i slabo vezane dijelove;
2) Ukoliko je unutarnje zidove prije ličenja mjestimično potrebno obraditi masama za izravnavanje i zaglađivanje poput Poliflor kita, Nivelita Z, Nivelit V ili Nivelit extra;
3) Kada je podloga stari nalič koji se kreda (površinski je prašan) ili smo višestrukim bojenjima stvorili debeli sloj visoke upojnosti. Upojnost podloge je relativno lako odrediti testom kvašenja s vodom, pri čemu se ocjenjuje brzina kojom se voda upije u podlogu. Napomena: treba razlikovati površinsko kredanje od lošeg prianjanja starog naliča. Naime, u slučaju slabo prianjajućeg starog naliča impregniranje neće pomoći. Jedino rješenje je struganje labavih dijelova ili cijelog naliča prije impregniranja i bojenja.

Koji tip impregnacije koristiti i kako je nanositi?
Za impregniranje svih vrsta unutarnjih zidova preporučujemo Poliflor impregnaciju. Radi se o koncentratu koji se razrijeđuje s vodom u omjeru 1 : 3. Poliflor impregnacija sadrži i funkcionalna punila koja pomažu u premoštavanju sitnih pukotina na zidu. Nanosi se kistom ili valjkom u jednom sloju. Prosječni utrošak je 1 l (razrijeđene impregnacije) na 4 - 5 m2 (1 l koncentrata na 16-20 m2). Za izrazito upojne podloge ili stare zidove na kojima se radi opsežna sanacija preporučujemo Fasadex SN vezu. Razrijeđuje se s vodom u omjeru 1: 5 (impregnacija-voda). Prosječni utrošak je 1l (koncentrata) / 30 m2. Kod primjene impregnacije važno je da se držimo uputa o razrijeđivanju. Nećemo postići bolji rezultat ako impregnaciju manje razrijedimo ili još gore, nanesemo u koncentriranom obliku. Kod izrazito upojnih podloga bolji ćemo rezultat postići nanošenjem više slojeva „mokro na mokro“ propisno razrijeđene impregnacije, nego nanošenjem jednog sloja slabije razrijeđene ili koncentrirane impregnacije. Kod podloga srednje upojnosti, nanošenjem impregnacije u koncentriranom obliku, opasno ćemo umanjiti upojnost podloge i dovesti u pitanje pokrivnost i prionljivost završnog premaza.

Kako procijeniti količinu boje koja je potrebna?
Ključni podaci su: a) površina zidova koje trebamo bojiti b) utrošak boje koju ćemo upotrijebiti Najprije je potrebno izračunati ukupnu površinu koju ćemo bojati. Da bi dobili površinu zidova u kvadratima potrebno je pomnožiti visinu i širinu svakog pojedinog zida te zbrojiti sve dobivene vrijednosti. Zatim je na isti način potrebno izračunati površinu svih dijelova koji se neće bojiti (prozori, vrata, kamini i sl.). Ovu površinu potrebno je odbiti od ukupne površine. Na kraju je na ukupnu površinu potrebno dodati 10 %, kako bi sačuvali određenu količinu boje za buduće moguće popravke. Da bi izračunali količinu boje koja nam je potrebna, jednostavno podijelimo ukupnu površinu s utroškom boje. Prosječni utrošak je 1 l na 4 m2, ali ovaj podatak mora biti utisnut na etiketi boje.

Koji tip unutarnje boje odabrati?
Pri odabiru vrste unutarnje boje kojom ćete ličiti, najvažniji čimbenici su: namjena prostora, dubina tonova koje želimo postići, vrsta podloge te specifični problemi koji su vezani za mikroklimu u prostoriji. Unutarnje boje se razlikuju po otpornosti filma boje na pranje vodom (perivost) i mehanička opterećenja. Ovo svojstvo boje mora biti naznačeno na ambalaži. Ukoliko se radi o prostorijama čiji zidovi nisu izloženi habanju, prljanju, polijevanju ili zidovima koje je svakako potrebno češće obnavljati, najbolje rješenje je odabir unutarnje boje otporne na suho brisanje: Megapol, Poliflor, Poliflor extra. Zbog svoje ekonomičnosti, jednostavne primjene i vrlo niskog sadržaja otapala, ove boje dominiraju tržištem. U ovim kvalitetama boja možemo dobiti samo pastelne (svijetle) tonove. Ukoliko se radi o zidovima koji su izloženi prljanju i polijevanju (traži se mogućnost uklanjanja površinskih nečistoća mokrom krpom ili spužvom) potrebno je odabrati boje otporne na pranje poput Megapola plus i Poliflora perivog. U ovim kvalitetama možemo dobiti široku paletu pastelnih, ali i dubokih (tamnih) tonova. Kada govorimo o svojstvu perivosti unutarnjih boja, posebno srednje kvalitete (klasa perivosti III), potrebno je imati na umu da trljanjem mokrom krpom možemo ukloniti nečistoću, ali istovremeno uklanjamo i površinski sloj čestica pigmenta tj. na krpi će ostati trag boje, što ne umanjuje njihovo zaštitno svojstvo.

 

Sustavi zaštite unutarnjih zidova –prema stupnju eksploatacije

 
SUSTAV 1 - Novi zidovi (prvo bojenje) izloženi umjerenim opterećenjima
 
Impregnacija
Poliflor impegnacija
Masa za izravnavanje i zaglađivanje
Poliflor kit / Nivelit Z / Nivelit V / Nivelit extra
Završni premaz
Poliflor – visoka bjelina / Poliflor extra – visoka pokrivnost/ Megapol - ekonomična zaštita
 
SUSTAV 2 - Novi zidovi (prvo bojenje) izloženi prljanju i polijevanju.
 
Impregnacija
Poliflor impegnacija
Masa za izravnavanje i zaglađivanje
Poliflor kit / Nivelit Z / Nivelit V / Nivelit extra
Završni premaz
Poliflor perivi / Megapol plus
 
SUSTAV 3 - Novi zidovi (prvo bojenje) koje je potrebno češće prati i dezinficirati (laboratoriji, bolnice, pogoni i sl.)
 
Impregnacija
Poliflor impegnacija
Masa za izravnavanje i zaglađivanje
Nivelit extra
Završni premaz
Dekolit 20 aqua / Hidroepoxi lakboja